Field trip weekend, part III

Say "Shenzhen!"
Miten ois suomeksi välillä? Kokeillaan onnistuuko se multa enää ollenkaan.

Palasin tänään Shanghaista Hongkongiin, viikko vierähti niin nopeasti etten edes tajua. Viime maanantaina lähdin Leisure Management & Facilities Operationsin tunnilta puolessavälissä kohti lentokenttää, ja tänään marssin rinkka selässä suoraan lentokenttäbussista koululle samaiselle oppitunnille. Nyt oon siis käyttänyt mun Kiinan double entry -viisumin molemmat kerrat, joten luultavasti en palaa enää manner-Kiinaan tän vaihdon aikana. Saas nähdä. Mutta nyt takaisin edelliseen Kiina-keissiin Shenzheniin.

Vietettiin siis sunnuntai OCT-nimisessä huvipuistossa, joka oli kyllä ihan liian tylsä mun makuun. Huvittaa miten tämäkin pikku retki oli puoliksi koulun sponsoroima opintomatka, ja en usko että kukaan ajatteli hetkeäkään tulevaisuudessa häämottävää ryhmätyötä, keskityttiin vähän muihin asioihin. Siellä me jonotettiin vuoristorataan ja juotiin Starbucksissa cappuccinoa, ja samalla suoritettiin Attractions Managementin kurssia, mikäs siinä. Rehellisesti sanottuna, välillä tuntuu siltä että kävisin täällä lukiota enkä yliopistoa. Jotkut opettajat jakaa kaiken maailman tarroja ja papukaijamerkkejä oikeista vastauksista, osa puhuu opiskelijoille kuin 13-vuotiaille antaen elämänohjeita ("älkää koskaan juoko shampanjaa tyhjään vatsaan! Parempi ettette juo alkoholia ollenkaan."), muistuttaa itsestäänselvyyksistä ja harjoittaa pelejä ja leikkejä oppitunneilla / luennoilla... Mun hongkongilaistuttujen mielestä 20-vuotias on vielä teini-ikäinen, ja monet asuu vanhempiensa luona koko yliopistoajan ja sen jälkeenkin. Samalla taas vaikuttaa siltä, ettei itsenäisyyttä arvosteta täällä läheskään samalla tavalla kuin Suomessa, joten mihinkäs sitä tarvitsisikaan.

Hongkongilaisten mielesä hongkongilaiset ja mannerkiinalaiset on hyvin erilaisia keskenään. Kerran erehdyin kysymään, että "Mikä se ero sitten on?", ja sain melkeinpä raivokkaan vastauksen. "EVERYTHING!! We speak different, act different, dress different..." ja mun oli vaikea käsittää sitä. Peking-muistot kolmen vuoden takaa alkaa jo olla hämäriä, ja toisaalta en ole koulussa koskaan varma, että kuka on Hongkongista ja kuka taasen manner-Kiinasta (eli toisin sanoen "mainlander"). Nyt kahden Kiina-visiitin jälkeen voin yhtyä siihen mielipiteeseen, että kiinalaiset ja hongkongilaiset on hyvin, hyvin erilaisia. Tässä muutama eroavaisuus.

  • Hongkongissa yskiminen, niistäminen ja aivastaminen on tylyä. On aika tavallista että opiskelija lähtee luokasta kesken oppitunnin yskiäkseen ulkopuolella ja palatakseen sitten takaisin. Mantereella taas yskitään raivokkaasti ja avoimesti päin toisten naamaa eikä kukaan ole moksiskaan.
  • Kiinalaiset syljeskelee, hongkongilaiset ei tosiaankaan. Kiinalaiset sylkee ulkona, sisällä, bussissa, kaupassa, missä vaan. Hongkongissa se on röyhkeää.
  • Shanghain metrossa on jengillä käytöstavat hukassa. Ovien avautuessa ihmismassa vyöryy sisään ennen kuin kukaan on päässyt metrosta ulos. Ihmiset juoksevat saadakseen istumapaikan, ja näin muun muassa yhden nuoren miehen ryntäävän istumapaikalle kiilaten vanhan naisen. Muikkeli sai jäädä seisomaan eikä kukaan antanut paikkaansa. Hongkongin metrossa ihmiset päästetään ensin ulos, ja vanhuksille ja muille istumapaikkaa tarvitseville sitä aina myos tarjotaan.
  • Manner-Kiinassa vessat on saastaisia. Todella saastaisia. Julkisten vessojen virtsankatku kantaa kymmenien metrien päähän, lattiat, roskikset ja seinät on täynnä erilaisia eritteitä. Yleensä vessanpönttöä ei ole, vaan maassa on reikä.
  • ...ja koska ihmiset on tottuneet hoitamaan hommansa siihen reikään, niin vaikka kopissa olisi vessanpönttö, jotkut nousevat siihen istuimelle kyykkyyn. Jos Hongkongissa menee vessaan, ja istuinrenkaalla näkyy kengänjäljet, se on varma merkki että mannerkiinalainen kävi siellä ennen sua.
  • Kiinassa länsimaalaisia tuijotetaan. Hongkongissa saadaan olla hyvin rauhassa tollottamiselta, mutta Kiinan puolella tyypit tulee ihan lähelle tuijottamaan, osoittelee ja ottaa kuvia.
  • Kiinassa melkein kukaan ei puhu englantia, kun taas Honkkareissa todella monet puhuu, ainakin oleellisimmat ilmaukset on hallussa lähes jokaisella.
  • Hongkongissa puhutaan kanttooninkiinaa, ja joillain alueilla manner-Kiinassa myoskin, mutta suurimmaksi osaksi siellä puhutaan mandariinikiinaa.
  • Mantereella tupakka on halpaa ja sitä poltetaan paljon. Hongkongilaisista hyvin harva polttaa, ja tupakoitsijoita katsotaan usein jopa paheksuen. Honkkareissa tupakointi on sallittu vaan rajatuilla alueilla, ja tumpin heittämisestä maahan rapsahtaa rapsakka sakko. Kiinassa kaikkialla sauhuaa.
  • Hongkongilaiset on tunnollisia jonottajia. Kukaan ei uskalla tai halua ohitella ettei saa yleistä halveksuntaa niskaansa. Mannerkiinalaiset todellakin ohittaa jonossa jos siihen on mahdollisuus, tai mieluummin jonoa ei muodosteta ollenkaan, vaan ihmiset muodostaa epämääräisen röykkiön, josta jokainen sitten pyrkii ensimmäiseksi.
Opintomatkan uuvuttamat.

Mun raaka tuomio: hongkongilaiset on huomattavasti kivempaa porukkaa kuin mannerkiinalaiset. Anteeksi karkea yleistys.

3 kommenttia:

  1. hohoh hullut erot! kivaa kyl päästä näkee honk in real life! t. kinkki-inkki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka oikeesti Hongkong on Kiinaa niin silti tuntuu ettei tosiaankaan oo :D
      Odotan jo innolla etta tuutte Honkkiin in real life, Hinkki-Kinkki!

      Poista
  2. Sä taidat tulla takaisin sitten hyvätapaisena. "Hei, Heru ei röyhtäile enää", "Miks sä menit oven ulkopuolelle aivastaa?" ;)Aika jännää

    VastaaPoista

Piti ottaa sanavahvistus käyttöön kun alkoi tulla niin paljon hämärää roskapostia.
Anyway, please write a comment. I love getting comments!